HTML

Úrintől kapott tripper nehezebben gyógyul

könyvek,élet

Friss topikok

  • roszi: ez egy kifejezetten jó könyv, csak ajánlani tudom én is mindenkinek! (2009.09.27. 18:58) Étteremkritika
  • magyar-magyar szótár: Hát még a régi Utasellátók mötgötti nőiWC-k Kis Vörös Katonái mennyit éltek a csempére ragaszgálván! (2009.09.15. 06:15) Egy vöröskatona
  • tesz-vesz: kevés is a hozzászóló. mi alapján lehetett bent valaki a goldenblogba, és mi alapján meg nem? láto... (2009.07.15. 21:13) Churchill harcol
  • csarliparkőr: hát persze, Aranyalma Parkőr (2009.06.04. 17:44) 1200 méter hosszú fallosz
  • A KÉRDEZŐBIZTOS: vér, ondó stb. ennek a rakás közönségeségnek és ocsmányságnak mi értelme? (mert hát erre a szín... (2009.06.02. 14:24) Vlad Tepes magyarigazolványa

Linkblog

Kádár Szolnokon

2009.06.23. 19:51 csarliparkőr

 

 
Kádár Szolnokon
 
Kedves nézőink!
 
Július 9-15-ig vetítjük a Kádár című magyar dokumentum filmet.
Július 9-én 18.15 órakor közönségtalálkozót tartunk amelyen részt vesznek a film alkotói: Muszatics Péter és Buslig Eszter.
Belépő 690 Ft.
 
 
TiszaPartMozi
Templom.u 4.
tel:06-424 910
 
 
 
 
 
A Kádár című film az egykori pártfőtitkár alakját eleveníti fel. A Kádár-korszakról még ma sem él tiszta kép sokakban, az 1989. július 6-án meghalt Kádár János árnyéka – kimondva-kimondatlanul, pro vagy kontra – sok év múltán is meghatározza a hazai politikai és közgondolkodást. A „kádárizmus”, mint ezt számos tanulmány, irodalmi mű, film mutatja, komoly viták tárgya, feldolgozatlan és fájó emlék a magyar társadalom számára. Muszatics Péter rendező és Buslig Eszter dramaturg filmje természetesen nem vállalkozik az egész ellentmondásos korszak ábrázolására, a rendkívül összetett problémakör egy részét: Kádárt, a politikust mutatja be.
 
Számos adat, hazai és moszkvai levéltári dokumentum alapján viszonylag pontosan rekonstruálni lehet Kádár János politikai pályafutását. Muszatics Péter és Buslig Eszter többhónapos kutatómunkát végzett a forgatás előtt. Pók Attilával, az MTA Történettudományi Intézetének főigazgató-helyettesével, a film szakértőjével jelölték ki az interjúalanyok körét. A Magyar Távirati Iroda Fotótárából és a Magyar Televízió Archívumából válogatták a korabeli híradófelvételeket, sajtófotókat, emellett felhasználtak képeket Tömpe István (id. Tömpe István, a Magyar Rádió és Televízió volt elnökének fia) magángyűjteményéből is.
 
A film, alkotóinak szándéka szerint, a legfrissebb történelmi kutatási eredményeken alapulva közérthető és objektív képet kíván nyújtani Kádár politikai pályafutásáról. A megszólaló interjúalanyok elbeszélése nyomán és Kádár híres utolsó beszédének elemeiből, fotókból és tv-felvételekből áll össze az ellentmondásos politikusi életút.
 
Az interjúalanyok között szerepel Kádár egykori munkatársa, Berecz János, a kétkötetes Kádár-életrajz szerzője, Huszár Tibor; az 1956-os Intézet fiatal történésze, a Hétköznapi élet Kádár János korában írója, Valuch Tibor; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora, M. Kiss Sándor; az irodalomtörténész Takács Ferenc; a szociológus Miszlivetz Ferenc; A kádári megtorlás rendszere című könyv szerzője, a jogtörténész Zinner Tibor, valamint a film történész szakértője, Pók Attila.
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: mozi kádár tisza szolnok

A bejegyzés trackback címe:

https://csarliparkor.blog.hu/api/trackback/id/tr181204068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása